RealArchitects

RealΛRCHITECTS κ.γράψας & συνεργάτες μηχανικοί
τεχνικοί, αναπτυξιακοί & επιχειρησιακοί σύμβουλοι

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

συμμετοχή του γραφείου μας σε επιστημονικό συμπόσιο


Το Αρχιτεκτονικό Γραφείο του Κ. Γράψα realΛRCHITECTS μετά από πρόσκληση, έλαβε μέρος στο 11ο Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα ‘Προστασία και ανάδειξη της μνημειακής κληρονομιάς: ένα μέλλον για το παρελθόν μας’ που διοργάνωσε το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ)

σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας (ΤΜΧΠΠΑ) με την οργανωτική υποστήριξη του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, της Κοινωφελούς Επιχείρησης το Δήμου Κεφαλονιάς (ΚΕΔΗΚΕ) και της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών (ΕΚΙΕ) καθώς και σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς φορείς.

Το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 15 Δεκεμβρίου 2012, στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου ‘Κέφαλος’ είχε μεγάλη επιτυχία και χαρακτηρίστηκε από ευρεία συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας της Κεφαλονιάς.

Στην πρώτη συνεδρία, Σάββατο πρωί 15/12, μετά την εισαγωγική ομιλία του κ. Η. Μπεριάτου, έγιναν  ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και παρεμβάσεις που αφορούσαν τα Ιόνια νησιά (Κέρκυρα, Λευκάδα, Ιθάκη, Ζάκυνθο  Κεφαλονιά, από αναγνωρισμένους στο χώρο επιστήμονες και με θέματα που αναφέρονταν στα ιστορικά κέντρα Κέρκυρας και Λευκάδας, στα καμπαναριά της Ζακύνθου, στα μνημεία της Παλικής, στην εξέλιξη των παραδοσιακών οικισμών της Κεφαλονιάς και Ιθάκης, στο συγκρότημα του Αγ. Σπυρίδωνα στον Αθέρα, στην παραδοσιακή κατοικία της Πυλάρου κ.ά 
Στο πλαίσιο των τιμητικών διακρίσεων του ΙΚΙ δόθηκε τιμητικό δίπλωμα στην κα Ρεγγίνα Ραζή, αρχιτέκτονα και πρώην στέλεχος της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ για «την πολύχρονη συμβολή της και τις υπηρεσίες της στην κήρυξη, διάσωση και προστασία των παραδοσιακών γεφυριών και άλλων ιστορικών μνημείων της Κεφαλονιάς»

Στην απογευματινή συνεδρία έγιναν εισηγήσεις από τους εκπροσώπους των δημόσιων υπηρεσιών και φορέων που έχουν αρμοδιότητα την προστασία της μνημειακής κληρονομιάς (κυρίως από ΛΕ’ ΕΠΚΑ, 20η ΕΒΑ, ΥΝΜΤΕ- ΔΕ του ΥΠΠΟ) καθώς και από εκπροσώπους πολιτιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Ιονίων Νήσων. (ΔΙΑΖΩΜΑ, ΕΜΠΚ, ΕΛΛΕΤ, ΔΚΙ) και έγινε από το ΙΚΙ  η βράβευση του αρχιτέκτονα Άρη Ποζιόπουλου,  πρώην τμηματάρχη μελετών βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων (ΔΑΒΜΜ) του ΥΠΠΟ για «την πολύχρονη συμβολή της και τις υπηρεσίες της στην κήρυξη, διάσωση και προστασία των παραδοσιακών γεφυριών και άλλων ιστορικών μνημείων της Κεφαλονιάς»

Στο τέλος έγινε μια συνολική επισκόπηση και σχολιασμός του συμποσίου και διαβάστηκε η Διακήρυξη του Συμποσίου η οποία συμπληρώνεται από παρατηρήσεις των συμμετεχόντων και θα σταλεί  στα ΜΜΕ.  


Η συμμετοχή του Αρχιτεκτονικού Γραφείου του Κ. Γράψα αφορούσε σε εισήγηση με θέμα «Το ιστορικό κέντρο της πόλης της Λευκάδας: προσπάθειες για την διατήρηση, προστασία και ανάδειξη του» η οποία απέσπασε επαινετικά σχόλια.

 Ο κος Γράψας παρουσίασε την ταυτότητα του νησιού και της πόλης της Λευκάδας από τα προϊστορικά χρόνια έως σήμερα, τεκμηριώνοντας την ανάγκη κατανόησης του παρελθόντος μας, διατήρησης και συντήρησης του συνόλου του ιστορικού κέντρου της πόλης μας μέσω υπαρχόντων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τοπικών δράσεων και στα πλαίσια των στρατηγικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, ο κος Γράψας περιέγραψε την προσπάθεια του αρχιτεκτονικού του γραφείου σε Αθήνα και Λευκάδα για διατήρηση και ανάδειξη του πολιτιστικού αρχιτεκτονικού μας προϊόντος αλλά και την προσπάθεια πολλών Λευκαδίων αρχιτεκτόνων και του Συλλόγου τους να συμμετέχουν στην αναβίωση του ιστορικού κέντρου της Λευκάδας με έρευνα, εργασίες και μελέτες. Παρουσίασε παράλληλα τις δυσκολίες ανταπόκρισης από την Διοίκηση σε τοπικό επίπεδο, έτσι ώστε μέχρι σήμερα, παρά τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  να είναι πρακτικά αδύνατο να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες ευκαιρίες για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης και τη βιωσιμότητα και αξιοποίηση του ιστορικού μας κέντρου.

Το Αρχιτεκτονικό Γραφείο του κ. Γράψα εκφράζει τις ευχαριστίες του στο Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης, το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, την Κοινωφελή Επιχείρηση το Δήμου Κεφαλονιάς και την Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών για την αναγνώριση της πολύχρονης συνεισφοράς μας στην αρχιτεκτονική και την πρόσκληση συμμετοχής και την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τον πολιτιστικό θησαυρό του νησιού μας που αγνοείται, με κίνδυνο την αλλοίωση και την οριστική του εξαφάνιση σε μία χώρα που το 80% του κτισμένου περιβάλλοντος έχει δημιουργηθεί χωρίς αρχιτέκτονες μηχανικούς.