RealArchitects

RealΛRCHITECTS κ.γράψας & συνεργάτες μηχανικοί
τεχνικοί, αναπτυξιακοί & επιχειρησιακοί σύμβουλοι

Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Εξοικονομώ κατ οίκον ΙΙ: ενεργειακή ανακαίνιση


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 07.02.2018
 
«Ξεχωριστή θέση στο νέο ενεργειακό μείγμα που σχεδιάζουμε κατέχουν οι πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας» υποστήριξε ο υπουργός και εξήγησε: «Το νέο «Εξοικονομώ κατ' οίκον» θα ανοίξει 28 Φεβρουαρίου. Περιλαμβάνει σημαντικές καινοτομίες, με ιδιαίτερη μέριμνα στα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών. Η ΚΥΑ είναι σε στάδιο υπογραφών, αυτές τις ημέρες, ενώ χθες ανακοινώθηκε η δωρεά της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από τις τράπεζες. Οι διαθέσιμοι πόροι από το ΕΣΠΑ ανέρχονται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών κεφαλαίων, αναμένεται να ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ».


Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πρόγραμμα θα προβλέπει πως οι παρεμβάσεις θα πρέπει να εξασφαλίζουν εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από το 40% της κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς, για τις δύο πρώτες κατηγορίες των δικαιούχων, δηλαδή για άτομα με ατομικό εισόδημα έως 15.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 25.000. Από την άλλη πλευρά, για τις υπόλοιπες εισοδηματικές κατηγορίες οι παρεμβάσεις θα πρέπει να πετυχαίνουν εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από το 70% της κατανάλωσης (kWh/m2) του κτηρίου αναφοράς. Έως τις 28 Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμο για λειτουργία και το πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος, αφού η διαδικασία σύνδεσης των τραπεζών στο πληροφοριακό σύστημα θα ξεκινήσει σταδιακά από τις 15 Φεβρουαρίου, ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Μέσω του συστήματος, θα γίνονται οι υποβολές αιτήσεων, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του αιτήματος υπαγωγής τους.

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων θα φτάνει τα 25.000 ευρώ, έναντι 15.000 που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα, ενώ το ποσό που δεν καλύπτει η επιδότηση θα μπορεί να καλυφθεί και από ίδια κεφάλαια του δικαιούχου, πέρα από άτοκο τραπεζικό δανεισμό. Παράλληλα, το ποσοστό επιχορήγησης θα εξαρτάται από το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα. Γι' αυτό τον σκοπό προβλέπονται 7 εισοδηματικές κλίμακες, ενώ έχουν προστεθεί και κοινωνικά κριτήρια, με τη μορφή προσαύξησης 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος. Έτσι, για παράδειγμα, θα λάβουν επιδότηση 60% ιδιοκτήτες με ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 20.000 ευρώ, το οποίο μειώνεται στο 50% για ατομικό εισόδημα 10.001-15.000 ευρώ και οικογενειακό 20.001 έως 25.000 ευρώ. Για τις πρώτες 4 κατηγορίες, το ανώτερο ποσοστό επιχορήγησης είναι 70%.



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 03.01.2018


Το B2Green.gr παρουσιάζει πρώτο, σήμερα 09/07, το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ», όπως αυτό συμπεριλήφθηκε στην επίσημη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς από το ΕΤΕΑΝ.


Το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) συνέταξε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για τη δημιουργία ταμείου δανείων και προσχώρηση σε συνεργασία με σκοπό την από κοινού επένδυση κεφαλαίων για την παροχή δανείων, στο πλαίσιο του «Ταμείου Εξοικονομώ ΙΙ».

Οι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί θα χρησιμοποιήσουν ίδια κεφάλαια από κοινού με κεφάλαια του «Ταμείου Εξοικονομώ ΙΙ», το οποίο διαχειρίζεται η ΕΤΕΑΝ ΑΕ, με σκοπό τη δημιουργία και χρηματοδότηση Ταμείου Δανειοδότησης για την παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους σε φυσικά πρόσωπα για την ενίσχυση παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης κατοικιών.

Το Ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στην ΕΤΕΑΝ ΑΕ κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του «Ταμείου Εξοικονομώ II» συνολικού ύψους εξήντα οχτώ εκατομμυρίων ευρώ (68 εκ ευρώ) για τη σύσταση του Ταμείου.

Η επιλογή των Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών θα γίνει από την ΕΤΕΑΝ ΑΕ, με την σύμφωνη γνώμη της Επενδυτικής Επιτροπής η οποία έχει διοριστεί από το Ελληνικό Δημόσιο. Ως καταληκτική προθεσμία κατάθεσης της Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος ορίζεται η 25/08/2017 ημέρα Παρασκευή και ώρα 14.00' στην έδρα της ΕΤΕΑΝ ΑΕ,

Το «Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ», προτίθεται ενδεικτικά να τοποθετήσει υπό την τήρηση του άρθρου 41 του Κανονισμού (ΕΚ) 1303/2013, 49,5 εκατ. € στο εν λόγω χρηματοδοτικό μέσο, όπως φαίνεται στην συνέχεια.

Χρηματοδοτικό Μέσο: Δανειακά Κεφάλαια
Ενδεικτική τοποθέτηση κεφαλαίου: 49,5 (εκατ. €)
Ο Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός που θα εκδηλώσει το ενδιαφέρον του θα πρέπει να τοποθετήσει κατ' ελάχιστο 20εκ. € και κατ' ανώτατο 99 εκατ. €. Η ΕΤΕΑΝ ΑΕ δύναται να ζητήσει από τους τελικώς επιλεγέντες χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να αυξήσουν, κατά το ίδιο ποσοστό μόχλευσης, το ποσό αυτό κατά την πορεία υλοποίησης του προγράμματος «Εξοικονόμηση ΙΙ». Σημειώνεται ότι η μόχλευση που θα προέλθει από τους επιλεγέντες χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σε σχέση με τη συνεισφορά του Ταμείου Εξοικονομώ ΙΙ θα είναι 1:2 («Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ» 1: «Χρηματοπιστωτικός οργανισμός» 2 – 33,33% - 66,67% αντίστοιχα).

Συνοπτική παρουσίαση του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ»

Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ενσωματώθηκε και συνοπτική παρουσίαση του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ», την οποία δημοσιεύει πρώτο το B2Green.gr:

1. Εισαγωγή – Σκοπιμότητα του έργου

Σύμφωνα με στοιχεία του έτους 2012, ο κτιριακός τομέας (οικιακός και τριτογενής) ευθύνεται για το 45% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας (Έκθεση μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την κινητοποίηση επενδύσεων για την ανακαίνιση του αποτελούμενου από κατοικίες και εμπορικά κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά, εθνικού κτιριακού αποθέματος, του Άρθρου 4 της Οδηγίας 27/2012/ΕΕ, Δεκέμβριος 2014).

Η ενεργειακή κατανάλωση που σχετίζεται με κτίρια ανέρχεται σε 7.751 Ktoe, ενώ η κατανάλωση του οικιακού τομέα αντιστοιχεί στο 29% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας (Ενεργειακό Ισοζύγιο έτους 2012). Οι κατοικίες / νοικοκυριά αποτελούν έναν από τους πλέον σημαντικούς καταναλωτές ενέργειας στη χώρα, καθώς αντιπροσωπεύουν το 83,68% του συνολικού κτιριακού αποθέματος (72% σε επιφάνεια) με τα κατοικούμενα νοικοκυριά να ανέρχονται σε 4.122.088 (ανακοίνωση αποτελεσμάτων Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών 2011, ΕΛΣΤΑΤ).

Επιπρόσθετα, το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί το κύριο καύσιμο (44,1% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας των νοικοκυριών) και το 63,7% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας αφορά στη θέρμανση των χώρων (ΕΛΣΤΑΤ, στοιχεία 2011-2012).

Καθοριστικός παράγοντας στην κατανάλωση ενέργειας είναι η παλαιότητα των κτιρίων. Ειδικότερα, το 55% των κτιρίων με χρήση κατοικίας έχει κατασκευαστεί πριν το έτος 1980, δηλαδή είναι θερμικά απροστάτευτα, ενώ λόγω της οικονομικής ύφεσης, ο αριθμός των κτιρίων που έχει κατασκευαστεί μετά το 2010, με τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ, είναι μόλις το 1,5% του συνολικού αποθέματος κανονικών κατοικιών που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 83,82% των κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί πριν το έτος 1980 είναι κατηγορίας Η, σύμφωνα με τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που είχαν εκδοθεί έως το έτος 2014 (στοιχεία ΥΠΕΝ), ενώ τα κτίρια που κατασκευάστηκαν τις επόμενες τρεις δεκαετίες ήταν σε μεγάλο ποσοστό κατηγορίας Γ ή Δ.

Τα ανωτέρω στοιχεία καταδεικνύουν τη σημασία του κτιριακού τομέα στο ενεργειακό ισοζύγιο, αλλά και τη σημαντικότητα των κατοικιών για την εξοικονόμηση ενέργειας στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την ανακαίνιση των υφιστάμενων κτιρίων, καθώς παρουσιάζουν μεγάλο δυναμικό μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης και βελτίωσης της ενεργειακής τους απόδοσης.

Στο πλαίσιο αυτό, με γνώμονα την ολοκληρωμένη παρέμβαση εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα και έχοντας ως κύριο στόχο τη μείωση των ενεργειακών αναγκών των κτιρίων, των εκπομπών ρύπων που συμβάλλουν στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και την επίτευξη καθαρότερου περιβάλλοντος, σχεδιάστηκε το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ», το οποίο θα παρέχει άμεσες επιχορηγήσεις σε τελικούς αποδέκτες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον σχετικό οδηγό του προγράμματος οι οποίες δύναται να συνδυάζονται με τα δάνεια που θα χορηγεί το Ταμείο Δανείων. Σε περίπτωση συνδυασμού δανείων και επιχορηγήσεων θα ακολουθούνται τα οριζόμενα στο θεσμικό πλάισιο που διέπει τη λειτουργία των Χρηματοδοτικών Εργαλείων της ΠΠ 2014-2020.

2. Συνολικός προϋπολογισμός Προγράμματος

Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)) και από Εθνικούς Πόρους, μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (Ε.Π.Αν.Ε.Κ.) του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η συνολική Δημόσια Δαπάνη του Προγράμματος ανέρχεται σε 292,2 εκ. € (248,1 εκ. ευρώ από το ΕΠΑNΕΚ- Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία»- και ενδεχομένως και 44,1 εκ. ευρώ από τα ΠΕΠ - Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα).

Στον παρακάτω πίνακα δίνεται η ενδεικτική κατανομή του προϋπολογισμού των 292,2 € στο «Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ», που αφορά κυρίως επιστρεπτέες ενισχύσεις (δάνειο), και στο «Πρόγραμμα Άμεσης Ενίσχυσης», που αφορά μη επιστρεπτέες ενισχύσεις (επιχορήγηση κεφαλαίου και κόστος επιθεωρήσεων).

Η Περιφερειακή κατανομή θα δοθεί στον οδηγό του προγράμματος.

ΤΑΜΕΙΟ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ» (ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ): 68 ΕΚ. €
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ: 224,2 ΕΚ.€ (180,1 EK € ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΝΕΚ)
3. Επιλέξιμες κατοικίες – Ωφελούμενοι

Γενικές Προϋποθέσεις για Επιλέξιμες Κατοικίες

Επιλέξιμη κατοικία είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία ως σύνολο κτηρίου και το μεμονωμένο διαμέρισμα που ικανοποιεί τα ακόλουθα κριτήρια:

Χρησιμοποιείται ως κατοικία.
Φέρει οικοδομική άδεια..
Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
Ειδικές Προϋποθέσεις για Πολυκατοικίες

Για να χαρακτηρισθεί μια πολυκατοικία, ως σύνολο κτηρίου, επιλέξιμη κατοικία θα πρέπει να πληρούνται τα ακόλουθα:

Τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτησιών (διαμερίσματα και λοιπές χρήσεις) να χρησιμοποιείται ως κατοικία. Δεν χαρακτηρίζονται όμως ως επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτηρίου).
Μετά από απόφαση γενικής συνέλευσης, υποβάλλεται σχετική αίτηση από εκπρόσωπο του συνόλου των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων με στοιχεία σχετικά με την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας του κτηρίου, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από καθένα από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα.
Υποβάλλεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο μέρος του κτηρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.
Στην περίπτωση αίτησης πολυκατοικίας ως σύνολο κτηρίου, ισχύουν επιπλέον τα εξής:

εφόσον πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια της κατηγορίας 1,2 ή 3 τουλάχιστον από το 50% των ιδιοκτησιών, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που βάσει των εισοδημάτων τους εμπίπτουν στην κατηγορία 4 εντάσσονται στην κατηγορία 3, και οι ιδιοκτήτες με εισοδήματα υψηλότερα αυτών της κατηγορίας 4, εντάσσονται στην κατηγορία 4. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κάθε ιδιοκτήτης εντάσσεται στην κατηγορία που αντιστοιχεί στο εισόδημά του.
Οι ιδιοκτήτες που δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα συμμετέχουν στην υλοποίηση των δηλωθέντων παρεμβάσεων με ίδια κεφάλαια.
Τελικοί αποδέκτες / Τελικοί Ωφελούμενοι - Ποσοστά ενίσχυσης

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που:

έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία.
πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια των κατηγοριών του παρακάτω πίνακα (Πίνακας 1).


ΠΙΝΑΚΑΣ 1



Κάθε φυσικό πρόσωπο έχει δικαίωμα υποβολής μίας μόνο αίτησης.

4. Επιλέξιμες παρεμβάσεις

Αφορούν έργα ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και συγκεκριμένα:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ



Τα ανώτατα όρια των επιλέξιμων δαπανών ανά ειδικότερη παρέμβαση (υποκατηγορία παρέμβασης) καθορίζονται στον Οδηγό Εφαρμογής του προγράμματος.

5. Ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός – Μορφή και ποσοστά ενίσχυσης

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά αίτηση τελικού αποδέκτη/ τελικού Ωφελούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 € ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας με μέγιστο τις 25.000 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. (επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων). Επιπλέον, καλύπτεται από το Πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης σε αυτό και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του Προγράμματος:

α. το κόστος, που απαιτείται για τη διενέργεια των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων.
β. η αμοιβή του συμβούλου έργου.

Ο τελικός επιλέξιμος προϋπολογισμός καθορίζεται βάσει των προσκομισθέντων παραστατικών δαπανών και δεν μπορεί να υπερβαίνει τον επιλέξιμο προϋπολογισμό της απόφασης υπαγωγής καθώς και τα ανώτατα όρια επιλέξιμων δαπανών ανά κατηγορία δαπάνης του προγράμματος.

Οι Ωφελούμενοι των κατηγοριών 1 έως 7 (Πίνακας 1), ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση και το πλήθος των προστατευόμενων μελών τους, λαμβάνουν την αντίστοιχη επιχορήγηση σύμφωνα με τον Πίνακα 1 και είτε αναλαμβάνουν την πληρωμή του υπολοίπου ή μέρους του ποσού με ίδια κεφάλαια, είτε συνάπτουν δανειακή σύμβαση, εφόσον το επιθυμούν, για το υπόλοιπο ποσοστό του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού του έργου με 100% επιδότηση επιτοκίου.

Σε περίπτωση που δεν έχει επιλεγεί καθόλου δάνειο, τότε ο Ωφελούμενος δεν λαμβάνει προκαταβολή, διενεργεί τις παρεμβάσεις και μετά τη διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης και την προσκόμιση των παραστατικών δαπανών επί πιστώσει, υπολογίζεται ανάλογα με το εισόδημά του το ποσό της επιχορήγησης καθώς και το ποσό των ιδίων κεφαλαίων. Μετά την πληρωμή του ποσού των ιδίων κεφαλαίων, εκταμιεύεται η επιχορήγηση με απευθείας πληρωμή των αναδόχων/ προμηθευτών σε τραπεζικό λογαριασμό τους από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

6. Βασικά χαρακτηριστικά δανείου

Υφίσταται μηδενικό διαχειριστικό κόστος για τον τελικό αποδέκτη / τελικό ωφελούμενο, ανά φάκελο δανείου.
Δεν απαιτούνται από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό εξασφαλίσεις για την παροχή του δανείου. Επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση, η δυνατότητα να τεθεί εγγυητής κατά την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στο Πρόγραμμα, σε όσες περιπτώσεις το επιθυμούν οι πολίτες προκειμένου να βελτιώσουν την πιστοληπτική τους ικανότητα και ιδίως στις περιπτώσεις ηλικιωμένων, ανηλίκων, καθώς και πολιτών που στερούνται επαρκούς ατομικού εισοδήματος, όπως ενδεικτικά οικοκυρές και άνεργοι.
Η διάρκεια του δανείου είναι τέσσερα (4), πέντε (5) ή έξι (6) έτη, με καταληκτική ημερομηνία επιλεξιμότητας τόκων την 31.12.2023 σύμφωνα με το άρθρο 65 του κανονισμού 1303/2013, όπως κάθε φορά ισχύει.
Η τοκοχρεωλυτική απόσβεση του δανείου γίνεται από τον τελικό αποδέκτη / τελικό ωφελούμενο με μηνιαία συχνότητα πληρωμής δόσεων και σταθερό επιτόκιο καθ' όλη τη διάρκεια του δανείου.
Παρέχεται η δυνατότητα για πρόωρη μερική ή ολική εξόφληση του δανείου χωρίς επιβάρυνση του δανειολήπτη.
Ο Δικαιούχος καταβάλλει τους τόκους στον χρηματοπιστωτικό οργανισμό μετά την καταβολή της αντίστοιχης δόσης κεφαλαίου από τον τελικό αποδέκτη / τελικό Ωφελούμενο. Σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής δόσης κεφαλαίου από τον τελικό αποδέκτη / τελικό Ωφελούμενο, ο Δικαιούχος δύναται να καταβάλλει τους τόκους στον χρηματοπιστωτικό οργανισμό για χρονικό διάστημα έως τρεις (3) μήνες από την ημερομηνία της πρώτης καθυστέρησης.
Σε περίπτωση που ο τελικός αποδέκτης / τελικός ωφελούμενος δεν επιτύχει τον τεθέντα ενεργειακό στόχο της αίτησης ή δεν υλοποιήσει το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση υπαγωγής δεν θα καταβάλλονται τα κίνητρα του προγράμματος. Σχετικές λεπτομέρειες που αφορούν στην επιστροφή του δανείου καθορίζονται στη δανειακή σύμβαση με τον τελικό αποδέκτη / τελικό ωφελούμενο.

Δεν επιτρέπεται η μείωση, κράτηση ούτε μεταγενέστερη ειδική επιβάρυνση που να επιφέρει μείωση του ποσού της επιδότησης των τόκων. Ρητά αναφέρεται ότι δεν είναι επιλέξιμο προς επιδότηση κάθε ποσό που αφορά προμήθειες, έξοδα, κλπ.

Κατά τη διάρκεια του Προγράμματος και σχετικά με την παροχή του κινήτρου της επιδότησης του επιτοκίου των δανείων, οι συνεργαζόμενοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί εξετάζουν και αξιολογούν τις αιτήσεις και τα υποβληθέντα δικαιολογητικά των δυνητικών τελικών αποδεκτών / τελικών Ωφελούμενων και τους ενημερώνουν για την δυνατότητα λήψης του δανείου καθώς και το αντίστοιχο ύψος αυτού. Επιπλέον, δεσμεύονται να εφαρμόσουν τους ισχύοντες εσωτερικούς κανονισμούς και τα κριτήρια πιστοδότησης που εκάστοτε εφαρμόζουν για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας τη δεδομένη χρονική στιγμή.

7. Διαδικασία υποβολή αίτησης και ένταξης στο πρόγραμμα

Τα βήματα της διαδικασίας ένταξης στο πρόγραμμα είναι:

Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτησή του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της επίσημης διαδικτυακής πύλης του Προγράμματος http://exoikonomisi.ypeka.gr. Ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει Σύμβουλο Έργου για την διαδικασία υποβολής της αίτησης, το κόστος του οποίου καλύπτεται απευθείας από το Πρόγραμμα μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και την επίτευξη του ενεργειακού στόχου. Ο ενδιαφερόμενος με την υποβολή της αίτησής του λαμβάνει μοναδικό αριθμό πρωτοκόλλου.
Ο ενδιαφερόμενος, εφόσον επιθυμεί τη λήψη δανείου, επιλέγει το Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό που επιθυμεί για να διενεργηθεί έλεγχος της πιστοληπτικής του ικανότητας. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επιλέξει έναν Χρηματοπιστωτικό οργανισμό στον οποίο υποχρεωτικά διατηρεί λογαριασμό (λόγω των περιορισμών που ισχύουν στην κίνηση κεφαλαίου υπάρχει ενδεχόμενο αδυναμίας συμμετοχής στο πρόγραμμα λόγω μη δυνατότητας ανοίγματος νέου λογαριασμού).
Οι συνεργαζόμενοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί εφαρμόζουν τους ισχύοντες εσωτερικούς κανονισμούς που τους διέπουν, καθώς και τα κριτήρια πιστοδότησης για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας. Οι συνεργαζόμενοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί οφείλουν να ολοκληρώσουν τον πιστοληπτικό έλεγχο και να απαντήσουν στον αιτούντα με ηλεκτρονική επιστολή εντός ΧΧΧ εργάσιμων ημερών.
Μετά την ολοκλήρωση του πιστοληπτικού ελέγχου από το χρηματοπιστωτικό οργανισμό ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος με ηλεκτρονική επιστολή για το σχετικό αποτέλεσμα.
Εφόσον ο ενδιαφερόμενος εξασφαλίσει τις απαραίτητες συμφωνίες / συναινέσεις (συνιδιοκτητών πολυκατοικίας ή/και συγκύριων ιδιοκτησίας), και έχει λάβει θετική απάντηση από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό που έχει επιλέξει– σε περίπτωση που έχει επιλέξει τη λήψη δανείου- απευθύνεται σε Ενεργειακό Επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί η πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας του / του κτηρίου και να εκδοθεί το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)..
Για την ολοκλήρωση της αίτησης, ο ενδιαφερόμενος καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα τα στοιχεία του Α' ΠΕΑ, τις παρεμβάσεις που έχει επιλέξει και το αντίστοιχο κόστος τους καθώς και τον ενεργειακό στόχο που θα πετύχει μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων.
Τέλος, επισυνάπτει ηλεκτρονικά στην αίτησή του το Α' ΠΕΑ, καθώς και λοιπά δικαιολογητικά που θα απαιτούνται.
Καταχώρηση της αίτησης ως «επιλέξιμη» ή «μη επιλέξιμη - απορρίπτεται». Στην περίπτωση που η αίτηση κρίνεται ως «μη επιλέξιμη - απορρίπτεται», ο ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει τα στοιχεία επισυνάπτοντας τα τυχόν ελλείποντα δικαιολογητικά. Ενημέρωση του ενδιαφερόμενου με ηλεκτρονική επιστολή για τυχόν ελλείποντα στοιχεία. Σε περίπτωση επισύναψης συμπληρωματικών στοιχείων εφαρμόζεται αντίστοιχη διαδικασία.
Κατά τακτά χρονικά διαστήματα καταρτίζεται λίστα υπαγωγής από τον Δικαιούχο με βάση τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης και αποστέλλεται στην Επενδυτική Επιτροπή: Έκδοση Απόφασης υπαγωγής αιτήσεων/ Ενημέρωση Ωφελουμένου ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα/ Κοινοποίηση της έγκρισης στο Χρηματοπιστωτικό οργανισμό (όπου απαιτείται)
Στην περίπτωση που δεν έχει επιλεγεί λήψη δανείου, ο Ωφελούμενος υποβάλει δήλωση αποδοχής της συμμετοχής του στο πρόγραμμα (και τους όρους αυτού).
Στην περίπτωση που έχει επιλεγεί λήψη δανείου, η υπογραφή της δανειακής σύμβασης αποτελεί και την αποδοχή του Ωφελούμενου για συμμετοχή στο Πρόγραμμα (και τους όρους αυτού). Με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης υπάρχει δυνατότητα εκταμίευσης ποσοστού 70% του δανείου, το οποίο αποτελεί προκαταβολή για την υλοποίηση του έργου.
Υλοποίηση παρεμβάσεων.
2η Ενεργειακή επιθεώρηση / Έκδοση δεύτερου πιστοποιητικού (Β΄ΠΕΑ)
Μετά την έκδοση του Β' ΠΕΑ, ο Ωφελούμενος ή ο Σύμβουλος έργου καταχωρεί στο σύστημα τα στοιχεία του Β' ΠΕΑ, τα αναλυτικά στοιχεία των παραστατικών δαπανών των παρεμβάσεων καθώς και τα στοιχεία των αναδόχων (ΑΦΜ, Επωνυμία, Τράπεζα, ΙΒΑΝ).
Τέλος επισυνάπτει ηλεκτρονικά στην αίτησή του το Β' ΠΕΑ, τα παραστατικά δαπανών, και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των παρεμβάσεων.
Έλεγχος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικίας / Πιστοποίηση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου από τον Δικαιούχο.
Για την ολοκλήρωση της εκταμίευσης ελέγχονται από τον Δικαιούχο:
α) τα παραστατικά των δαπανών και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των παρεμβάσεων
β) η επίτευξη του ενεργειακού στόχου βάσει των στοιχείων του πρώτου και του δεύτερου πιστοποιητικού ενεργειακής επιθεώρησης
Για τη λήψη των κινήτρων του Προγράμματος (επιχορήγηση, κόστος συμβούλου έργου, κόστος Α και Β ΠΕΑ και σε περίπτωση λήψης δανείου - άτοκο δάνειο) ο ωφελούμενος επισυνάπτει στο Πληροφοριακό Σύστημα τα σχετικά αποδεικτικά συμμετοχής του επί των σχετικών δαπανών. Μετά τον έλεγχο των ανωτέρω από τον Δικαιούχο αποδίδονται τα κίνητρα.
Ο Δικαιούχος του Προγράμματος (ΕΤΕΑΝ ΑΕ) πραγματοποιεί επιτόπιους ελέγχους στους συνεργαζόμενους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για την ορθή υλοποίηση της Επιχειρησιακής συμφωνίας.
Αναλυτικά οι διαδικασίες, οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα έντυπα, η διαδικασία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής, η εκταμίευση του δανείου, η καταβολή των ενισχύσεων (επιδότησης επιτοκίου και ποσού επιχορήγησης, έξοδα ενεργειακών επιθεωρήσεων – συμβούλων έργου), η εξόφληση των δαπανών, η διάρκεια ολοκλήρωσης του κάθε έργου, οι υποχρεώσεις των ωφελουμένων, οι κυρώσεις και κάθε λεπτομέρεια θα καθοριστούν στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος.

8. Αρμοδιότητες εμπλεκόμενων φορέων

Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ)

Η ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ ασκεί αρμοδιότητες διαχειριστικής αρχής στο πλαίσιο του 4314/2014 (ΦΕΚ Α' 265/2014) και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση 7313/1818/29.11.2016 του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ Β' 3905/2016).

Φορέας σχεδιασμού και συντονισμού του Προγράμματος

Η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ, Τομέα Ενέργειας ως φορέας σχεδιασμού και συντονισμού της υλοποίησης του Προγράμματος συντονίζει τους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο την απρόσκοπτη υλοποίηση του Προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, παρακολουθεί την πορεία του Προγράμματος, σχεδιάζει και εκδίδει τις απαραίτητες οδηγίες – κατευθύνσεις προς τους εμπλεκόμενους φορείς. Οι ανωτέρω οδηγίες εκδίδονται βάσει επιστολών, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ανακοινώσεων στο σχετικό διαδικτυακό τόπο του Υ.Π.ΕΝ., ανάλογα με τη σπουδαιότητά τους, με τις οποίες οι εμπλεκόμενοι στο Πρόγραμμα φορείς οφείλουν να συμμορφώνονται. Οι εν λόγω οδηγίες – κατευθύνσεις κοινοποιούνται στην ΕΥΔ
ΕΠΑνΕΚ.

Η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ, Τομέα Ενέργειας παρέχει την απαραίτητη πληροφόρηση προς όλους τους φορείς ενημέρωσης των δυνητικών Ωφελουμένων.

Η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ, Τομέα Ενέργειας για να εκπληρώσει το ρόλο της μπορεί να ζητά ενημέρωση από τον Δικαιούχο και τους συνεργαζόμενους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και έχει πρόσβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα που χρησιμοποιείται από το Δικαιούχο.

Δικαιούχος

Δικαιούχος του Προγράμματος, είναι το ΕΘΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε.).

Ο Δικαιούχος ελέγχει τα παραστατικά δαπανών για την πληρωμή των ωφελουμένων.

Ο Δικαιούχος του Προγράμματος πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στους συνεργαζόμενους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Ο Δικαιούχος διατηρεί φυσικό φάκελο κάθε έργου (ενιαίο για την περίπτωση πολυκατοικίας) για τουλάχιστον πέντε (5) έτη από την ολοκλήρωσή του.

Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί

Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των χρηματοπιστωτικών οργανισμών απορρέουν από την Επιχειρησιακή Συμφωνία που υπογράφεται με το ΕΘΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε.).


Κάθε ενέργεια διαφήμισης και προβολής από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (π.χ. τηλεόραση, ραδιόφωνο, έντυπο υλικό, ειδική προωθητική ενέργεια), που αναφέρεται στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ» θα πρέπει να πληροί τους κανόνες δημοσιότητας του ΕΣΠΑ 2014 - 2020.



-----------------------------------------------------------
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 06.10.2017

Με τη συνεργασία δέκα τραπεζών, εκ των οποίων οι πέντε θα είναι συνεταιριστικές, αναμένεται να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ» μέσω του οποίου θα ενισχύονται παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης σε κατοικίες.



Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και θα χρηματοδοτεί παρεμβάσεις με μέγιστο ύψος προϋπολογισμού εργασιών τα 250 ευρώ /τμ και έως τα 25.000 ευρώ.


ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος που αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως τις επόμενες ημέρες. Το ύψος της επιχορήγησης εξαρτάται από το εισόδημα του αιτούντος και κλιμακώνεται ως εξής:

1. Ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ, βασικό ποσοστό επιχορήγησης 60% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 70%

2. Ατομικό εισόδημα 10.000-15.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 20.000 - 25.000 ευρώ βασικό ποσοστό επιχορήγησης 50% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 70%.

3. Ατομικό εισόδημα 15.000-20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 25.000-30.000 βασικό ποσοστό επιχορήγησης 40% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 70%.

4. Ατομικό εισόδημα 20.000-25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 30.000-35.000 βασικό ποσοστό επιχορήγησης 35% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 50%.

5. Ατομικό εισόδημα 25.000-30.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 35.000-40.000 ευρώ βασικό ποσοστό επιχορήγησης 30% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 50%.

6. Ατομικό εισόδημα 30.000-35.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000-45.000 ευρώ βασικό ποσοστό επιχορήγησης 20% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 50%.

ΔΑΝΕΙΟ

Η χρήση δανείου δεν είναι υποχρεωτική. Ωστόσο στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί τη σύναψη δανείου αυτό θα είναι ανάλογο του προϋπολογισμού εργασιών και θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ επιχορήγησης και προϋπολογισμού και έως τα 25.000 ευρώ. Η διάρκεια του δανείου θα είναι 4-6 χρόνια χωρίς περίοδο χάρητος και προβλέπεται επιδότηση επιτοκίου 100%.

Σε ότι αφορά το δανεισμό ο τελικός ωφελούμενος μπορεί να ζητήσει προκαταβολή σε ποσοστό 70% του αρχικού επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων. Οι δόσεις του δανείου θα είναι μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές και το επιτόκιο σταθερό καθ' όλη τη διάρκεια του δανείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το δάνειο δεν θα απαιτούνται εξασφαλίσεις και το ΕΤΕΑΝ θα καταβάλλει τους τόκους στην τράπεζα μετά την καταβολή της αντίστοιχης δόσης κεφαλαίου από τον ωφελούμενο.

Οι διαδικασίες του προγράμματος θα είναι απλοποιημένες και θα υλοποιούνται αποκλειστικά από το ΕΤΕΑΝ.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Υπενθυμίζεται ότι στο "Εξοικονομώ κατ΄ οίκον Ι" είχαν υποβληθεί συνολικά 86.939 αιτήσεις. Οι 50.041 είχαν υπαχθεί, ενώ οι 36.898 ήταν σε εκκρεμότητα λόγω εξάντλησης των κονδυλίων.

Από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2017 υπήχθησαν 15.365 νοικοκυριά(42% του συνόλου) ενώ παραμένουν ακόμα σε εκκρεμότητα 21.533 αιτήσεις.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση του νέου προγράμματος σε σχέση με το προηγούμενο. Ο μέγιστος προϋπολογισμός εργασιών στο προηγούμενο πρόγραμμα ήταν τα 15.000 ευρώ, το μέγιστο ύψος δανείου τα 12.750 και ήταν υποχρεωτική η χρήση του δανείου, ενώ προβλέπονταν μόνο τρεις εισοδηματικές κατηγορίες με 70%, 35% και 15% επιχορήγηση αντίστοιχα.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Τέλος οι εργασίες που χρηματοδοτούνται είναι οι εξής: Αντικατάσταση κουφωμάτων και συστημάτων σκίασης, τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος της, στέγης και της πιλοτής και αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.


Τα ανώτατα όρια των επιλέξιμων δαπανών ανά ειδικότερη παρέμβαση θα καθοριστούν από τον οδηγό του προγράμματος.



ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (17.04.2017)

Σημαντικές αλλαγές ως προς τα χρηματικά όρια και τα ποσοστά επιδότησης αλλά και τις διαδικασίες ένταξης περιλαμβάνει το νέο «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και για το οποίο είναι θέμα χρόνου η προκήρυξή του δεδομένου ότι απομένει ακόμα η εκκρεμότητα των εγκρίσεων των υπουργείων.


Το πρόγραμμα, πολυαναμενόμενο από χιλιάδες ιδιοκτήτες και επαγγελματίες του χώρου της οικοδομής, παρέχει επιδοτήσεις έως και 70% (ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση) και άτοκα δάνεια για επενδύσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων που περιλαμβάνουν αντικατάσταση κουφωμάτων, μονώσεις, αντικατάσταση της κεντρικής θέρμανσης, κα

Οι παρεμβάσεις για να είναι επιλέξιμες από το πρόγραμμα, θα πρέπει να προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή Κτιρίου κατά τη διαδικασία της ενεργειακής επιθεώρησης και να εξασφαλίζουν εξοικονόμηση ενέργειας που αντιστοιχεί σε αναβάθμιση μιας ενεργειακής κατηγορίας ή στο 30% της ενεργειακής κατανάλωσης του κτιρίου αναφοράς. Τέτοιες παρεμβάσεις μπορεί να είναι η θερμομόνωση/υγρομόνωση, η αλλαγή κουφωμάτων, η ενσωμάτωση συστημάτων αυτοματισμών, τα φωτοβολταϊκά συστήματα, η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα.

O ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός εργασιών θα έχει ως ανώτατο όριο τα 25.000 ευρώ, ενώ τα ποσοστά επιχορήγησης θα φτάνουν έως και 70% και θα κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Δηλαδή όσο πιο χαμηλό είναι το εισόδημα τόσο υψηλότερο θα είναι το ποσοστό επιδότησης.
Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και ο αριθμός των προστατευόμενων μελών, συγκεκριμένα προσαύξηση κατά 5% ανά μέλος. Δηλαδή όσο περισσότερα είναι τα προστατευόμενα μέλη τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό επιχορήγησης.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος και οι προϋποθέσεις συμμετοχής έχουν ως εξής:
1.Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια των κατηγοριών που προβλέπονται.

2.Το υπόλοιπο ποσό που απομένει, πέραν της επιδότησης, μπορεί να καλυφθεί είτε με ίδια κεφάλαια του ωφελούμενου είτε με τραπεζικό δάνειο, το οποίο θα είναι άτοκο και διάρκειας 4, 5 ή 6 ετών.

3. Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν Αντικατάσταση κουφωμάτων, Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής, Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης και συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης με συμβατικά καύσιμα και Αναβάθμιση συστημάτων με εγκατάσταση συστήματος ΑΠΕ ή/και ΣΗΘΥΑ.

4. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 Euro ανά τετραγωνικό μέτρο ωφέλιμης επιφάνειας της κατοικίας όπως προκύπτει από το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, με μέγιστο τις 25.000 Euro συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.


Ο ωφελούμενος μπορεί να ζητήσει προκαταβολή σε ποσοστό 70% του αρχικού επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων. Σε περίπτωση που δεν έχει επιλεγεί καθόλου δάνειο, τότε ο Ωφελούμενος δεν λαμβάνει προκαταβολή, διενεργεί τις παρεμβάσεις και μετά τη διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης και την προσκόμιση των παραστατικών δαπανών επί πιστώσει, υπολογίζεται ανάλογα με το εισόδημά του το ποσό της επιχορήγησης καθώς και το ποσό των ιδίων κεφαλαίων. Μετά την πληρωμή του ποσού των ιδίων κεφαλαίων, εκταμιεύεται η επιχορήγηση με απευθείας πληρωμή των αναδόχων/ προμηθευτών σε τραπεζικό λογαριασμό τους από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό.
Τα νέα όρια πλέον διαμορφώνονται ως εξής:
⦁ Για ατομικό εισόδημα έως10.000 ευρώ και για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ με ποσοστό επιδότησης 60%
⦁ Για ατομικό εισόδημα από 10.000 ευρώ έως15.000 ευρώκαι για οικογενειακό εισόδημα από 20.000 ευρώ και μέχρι 25.000 ευρώ σε ποσοστό επιδότησης 50%.
⦁ Για ατομικό εισόδημα από 15.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ και για οικογενειακό εισόδημα από 25.000 ευρώ και μέχρι 30.000 ευρώ σε ποσοστό επιδότησης 40%.
⦁ Για ατομικό εισόδημα από 20.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ και για οικογενειακό εισόδημα από 30.000 ευρώ και μέχρι 35.000 ευρώ σε ποσοστό επιδότησης 35%.
⦁ Για ατομικό εισόδημα από 25.000 ευρώ έως30.000 ευρώ και για οικογενειακό εισόδημα από 35.000 ευρώ και μέχρι 40.000 ευρώ σε ποσοστό επιδότησης 30%.
⦁ Για ατομικό εισόδημα από 30.000 ευρώ έως 35.000 ευρώ και για οικογενειακό εισόδημα από 35.000 ευρώ και μέχρι 40.000 ευρώ σε ποσοστό επιδότησης 25%.
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι ωφελούμενοι αναμένεται να προσεγγίσουν τις 40.000 κατοικίες.



Το γραφείο μας είναι ειδικευμένο για τις παραπάνω εργασίες με προδιδακτορικό πτυχίο στον ενεργειακό σχεδιασμό κτηρίων.

Με συμμετοχή στην εναρμόνιση των Ευρωπαικών Οδηγειών στην Ελληνική Νομοθεσία, για τον υπολογισμό της ενεργειακής κατανάλωσης μέχρι και την υλοποίηση του Εξοικονομώ κατ οίκον Ι και με το μεγαλύτερο αριθμό υλοποιημένων έργων στο Νομό Λευκάδα, εργαζόμαστε στο αντικείμενο από το 2002 για τη διάχυση και εφαρμογή των τεχνικών εξοικονόμισης ενέργειας στα κτήρια.

Ως αρχιτέκτονες μηχανικοί εγγυόμαστε μέγιστη ποιότητα κατασκευής, επίβλεψη και Διαχείριση Έργου αναλαμβάνοντας ΟΛΕΣ τις διαδικασίες για την αναβάθμιση του κτηρίου σας.
Μέχρι σήμερα έχουμε εκπονήσει επιτυχώς άνω των 200 μελετών ενεργειακής απόδοσης μόνο στη Λευκάδα, με 100% επιτυχία για τους πελάτες μας στην πρώτη φάση του Εξοικονόμιση κατ'οίκον.

Παράλληλα, ως ειδικευμένοι αρχιτέκτονες μηχανικοί στο βιοκλιματικό σχεδιασμό, σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε ΝΕΑ ενεργειακά αποδοτικά, μη ενεργοβόρα κτήρια χωρίς συμβιβασμούς στην αρχιτεκτονική τους ποιότητα (δείτε εδώ), έχοντας παράλληλα κατασκευάσει το πρώτο κτήριο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης στη Λευκάδα (δείτε εδώ) και το πρώτο νόμιμο κτήριο μηδενικής κατανάλωσης με cob.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19.09.2018

Κατόπιν ερωτημάτων που κατατίθενται στην παρούσα φάση, παρέχονται οι εξής διευκρινίσεις:

Οι προθεσμίες που τίθενται στη φάση της αποδοχής της απόφασης υπαγωγής (κατάσταση αίτησης 06) δεν αφορούν την καταχώρηση προμηθευτών. Η καταχώρησή τους γίνεται στο επόμενο στάδιο μετά την αποδοχή της απόφασης υπαγωγής στο Πρόγραμμα και για τη διαδικασία αυτή δεν υπάρχει συγκεκριμένη και αποκλειστική προθεσμία.
Όσον αφορά τις προθεσμίες που εμφανίζονται στην ομώνυμη καρτέλα της αίτησης, παρακαλείσθε να δίνετε προσοχή στο εάν αυτές είναι ενεργές ή όχι (ένδειξη «ενεργή» ή «έχει κλείσει»). Για τη 2η περίπτωση δεν απαιτείται ενέργεια από τον ωφελούμενο.
Στον Σύμβουλο έργου δεν παρέχεται η δυνατότητα αποδοχής της απόφασης υπαγωγής ωφελούμενου μέσω της δικής του σύνδεσης, διότι αυτή προβλέπεται να γίνεται μόνο από τον ίδιο τον ωφελούμενο.
Το αίτημα παράτασης προθεσμίας είτε για αποδοχή της απόφασης υπαγωγής ή/και υπογραφή της δανειακής σύμβασης (επιπλέον διάστημα έως τριάντα (30) ημέρες) είτε για την ολοκλήρωση του έργου (επιπλέον διάστημα έως ενενήντα (90) ημέρες), υποβάλλεται εντός του πληροφοριακού συστήματος, μέσω φόρμας που βρίσκεται δίπλα από την αντίστοιχη ενεργή προθεσμία. Μέσω της ίδιας φόρμας γίνεται η τεκμηρίωση του αιτήματος καθώς και η ανάρτηση τυχόν υποστηρικτικών εγγράφων. Επισημαίνεται ότι το αίτημα παράτασης υποβάλλεται υποχρεωτικά το αργότερο επτά (7) ημέρες πριν το πέρας της προθεσμίας για την οποία γίνεται το αίτημα.
Ειδικά το αίτημα παράτασης προθεσμίας για λόγους ανωτέρας βίας υποβάλλεται αποκλειστικά, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ωφελούμενου προς το Δικαιούχο (ΕΤΕΑΝ ΑΕ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση infoekoii@etean.com.gr. Το αίτημα πρέπει να φέρει την ένδειξη «Παράταση προθεσμίας για λόγους ανωτέρας βίας» και να περιέχει: πλήρη στοιχεία του ωφελούμενου, στοιχεία αίτησης, τεκμηρίωση του αιτήματος και το χρονικό διάστημα παράτασης.

Ένσταση κατά της απόρριψης αίτησης που έχει οριστικοποιηθεί και έχει λάβει μοναδικό αριθμό πρωτοκόλλου (κεφ. 8.3 του Οδηγού Εφαρμογής, περίπτωση Α. Κατά τη διαδικασία Αξιολόγησης), είναι δυνατή εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών, από την ημερομηνία που ο αιτών ενημερώθηκε για την απόρριψη. Η ένσταση υποβάλλεται από τον αιτούντα προς το Δικαιούχο (ΕΤΕΑΝ ΑΕ), αποκλειστικά μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση infoekoii@etean.com.gr. Το μήνυμα πρέπει να φέρει την ένδειξη «Ένσταση» και να περιέχει: πλήρη στοιχεία του αιτούντα, στοιχεία αίτησης και καταγραφή των αντιρρήσεων του.




Τηλ. 6937066045 Κ. Γράψας, αρχιτέκτων MPhil περιβαλλοντικός σχεδιασμός Cambridge